top of page

Otizmde Erken Tanı ve Tedavinin Önemi

Otizm yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan ve ömür boyu süren nörogelişimsel bir bozukluktur. Otizm sosyal etkileşime ve iletişime engel olabilir, takıntılı ve yineleyici davranışlarla kendini gösterebilir. Otizme neden olan faktörler, henüz bulunamamıştır, fakat otizmin ortaya çıkmasında genetik faktörlerin büyük etkisi olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Üstelik nedeni belli olmayan bu bozukluğun, 2000’li yılların başında her 150 çocuktan birinde görülürken günümüzde her 44 çocuktan birinin otizm tanısı aldığı görülmektedir.


İnsan beyni ile ilgili yapılan çalışmalarda, özellikle yaşamın ilk 3 yılında, insan beyninin tüm ömrü boyunca geliştiğinden çok daha fazla geliştiğini göstermektedir. Bu dönemi ‘altın çağ’ olarak da dile getirebiliriz. Erken çocukluk dönemi, özellikle yaşamın ilk 6 yılı beyin gelişiminin en hızlı olduğu ve beyin gelişiminin öğrenme ile en kolay şekilde şekillendiği bir dönemdir. Bu dönemde çocukların kazandığı tüm beceriler, ileriki yaşamlarında duygusal, fiziksel, algısal, sosyal ve entelektüel alanlardaki becerilerini belirlemektedir.


Çocukların gelişiminde en önemli rol aileye düşmektedir. Aileler çocuktaki otizm sinyallerini erken fark etmek için, ilk ve en önemli pozisyondadır. Eğer anne-baba olarak çocuğunuzun gelişiminde bazı sıkıntılar, sapmalar olduğunu gözlemliyorsanız, kesinlikle ertelememelisiniz. Eğer çocuğunuz erken tanı aldıysa özel eğitime bir an önce başlayabilirsiniz. Zamanlama, tedavinin yararını en üst seviyeye çıkartmak için önemli bir faktördür. Yaş ilerledikçe, gelişim daha yavaş ve sınırlı olacaktır. Öte yandan, beynin esnekliği, kişinin kendini düzeltme, tamir etme ve yeniden tamir etmesi düşünüldüğünde, ileriki yaşlarda da gelişim olması mümkün. Kişi kaç yaşında olursa olsun, insanın sosyal, algısal, duygusal, davranışsal, akademik, fiziksel veya bilişsel; sinir sistemi ile ilgili olan tüm alanlarda, özellikleri bakımından değişebileceğinin en önemli bilimsel göstergesi beyin plastisitesidir.


Yapılan birçok araştırma sonucuna göre; erken yaşta yapılan çalışmalar, alınan doğru eğitimler ve tedaviler sonucunda otizmli çocuklar tarafından birçok becerinin kazanıldığı (bu kazanımlar, özellikle sosyal beceri ve dil edinimi konusunda) bilinmektedir. Otizm belirtilerinin kontrol altına alındığı, gelişim geriliğinin önlendiği ve hatta ilerleyen yıllarda otizmli çocukların yaşıtlarıyla aynı seviyede olacak kadar iyileşme yaşandığı gözlemlenmiştir. Her çocuğun ihtiyaçları farklılık gösterse bile çocuğun bireysel özellikleri ve sosyal çevresi, kendine özel ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanan doğru bir eğitim programıyla birlikte, erken tanının ve yoğun eğitimin sürece olumlu katkısı kanıtlanmıştır.


Erken tanı ve doğru eğitim ile her çocuk öğrenir. Lütfen ihmal etmeyelim, küçümsemeyelim.

56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page